Food Fighters vil slå et slag for økologien

ØKOLOGI – Den næste uge skal otte unge Food Fighters fra forskellige fødevareuddannelser opleve økologien i alle dens aspekter. Målet er at give konkrete ideer til det økologiske Danmark og at gøre de unge til ambassadører for økologien.

Food Fighters er klar til at rykke i felten for økologien. Foto: Landbrug & Fødevarer

Økologi fra morgen til aften, og forhåbentlig ti brugbare ideer til produkter eller konkrete forbedringer i den danske økologiske produktion. Det er denne uges program for de otte unge, der er blevet valgt til at være årets Økologiske Food Fighters hos Landbrug & Fødevarer.

De er udvalgt blandt en række ansøgere fra forskellige fødevareuddannelser. Food Fighters-projektet startede i 2005, og har i løbet af de sidste ni år taget forskellige fødevareemner op. De sidste to år har temaet været økologi, og det er Producentsammenslutningen Økologiens Fremme, der har søgt midlerne til årets projekt.

- Først og fremmest håber jeg, at vores otte Økologiske Food Fighters får en stor oplevelse og bliver udfordret på deres tanker omkring økologien. Men jeg håber også, at de otte vil udfordre os, økologien og de fastgroede ideer, vi måske har fået omkring den økologiske produktion, siger Rasmus Bay Arnbjerg, konsulent i Landbrug & Fødevarer og ansvarlig for Food Fighter-projektet.

Inspiration og idéer
Et af projektets hovedformål er netop at få brugbare ideer og inspiration fra de unge.

- Helt konkret skal slutproduktet fra Food Fighterne være 10 ideer, der kan omsættes til virkelighed. Den økologiske produktion skal hele tiden udvikle sig, og det kan disse unge hjælpe til med. De er hver for sig nogen, der brænder for deres fag, og de har en holdning til økologi. Så jeg har store forventninger til de ideer, der kommer frem på turen, siger Rasmus Bay Arnbjerg.

I løbet af ugen skal Food Fighterne rejse landet tyndt og besøge en lang række grene af fødevareproduktionen, fra fisk og kød til svampe, grøntsager og økologisk øl.

De otte deltagere skal som et led i rejsen også deltage i en ’madkamp’. Her dyster de fire mod fire i at lave den bedste fire-retters økomenu med råvarer, de selv har bestemt, samt råvarer de har mødt på deres vej gennem det danske, økologiske madland. Konkurrencen bedømmes af de spisende, som tæller folk fra organisationer og virksomheder i branchen.

Unik chance for de unge
De økologiske Food Fighters skal køre fra sted til sted i økobussen, som også skal være rammen om forskellige oplæg fra madprofessionelle til de unge. Selv om turen kun varer en uge, håber Rasmus Bay Arnbjerg at oplevelsen vil blive hos Food Fighterne, så de i fremtiden vil være ambassadører for økologien.

- Food Fighter- projektet er ikke kun en uge, det skulle meget gerne være en oplevelse, der kommer til at præge de unge i deres videre færd som madprofessionelle. De får en unik chance for at komme ind i alle kroge af økologien. Det de oplever, håber jeg, de vil dele med deres omgivelser længe efter ugen er slut, siger han.

Fakta om Food Fighters

  • En Food fighter er ved at uddanne sig til slagter, kok, ernæringsassistent/cater eller professionsbachelor i ernæring og sundhed. De er på sidste del af uddannelsen og er 20-30 år.
  • Man får ingen penge for at være Food Fighter – kun oplevelser.
  • De første år skulle en Food Fighter indstilles af sin underviser, for at komme i betragtning. Nu indstiller kandidaterne sig selv.
  • Året Food Fightes er på tour i Danmark fra 7. til 11. april.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: