Folkeligt oprør mod svinefabrikker breder sig

LANDBRUG – Lokale protester mod nye store svinefabrikker udmønter sig i landsdækkende støtte til en lille protestforening på Tuse Næs.

Helene Hansen er en af de mange utilfredse, som er bekymret over, at en ny stor svinefabrik skal placeres tæt på familiens hus. Foto: Screendump

På Tuse Næs nord for Holbæk har kampen mod en lokal storbondes planer om en ny stor svineproduktion fået borgerne til at danne »Miljøforeningen på Tuse Næs«.

Men selvom foreningens formål er at kæmpe en lokal kamp mod svinefabrikker, så strømmer medlemmerne til fra hele landet. På bare få dage er foreningen gået fra omkring 160 medlemmer til over 250. Det oplyser DR Sjælland.

Der er nemlig folk over hele landet, som kæmper mod store svinebedrifter, men de mangler foreninger, hvor man kan stå sammen, fortæller formand Peter Jacobsen:

- Nu får vi medlemmer, som mener, der burde være foreninger som vores over hele landet, siger han til DR.

Landmand: Stordrift er nødvendig
Det er landmanden Kenneth Øster, der har planer om at samle sine seks store svinebedrifter til én stor fabrik, tæt ved landsbyerne Løserup og Kisserup og et fredet naturbeskyttelsesområde ved Udby Vig.

Det er nemlig nødvendigt at tænke i stordrift i dag, siger Kenneth Øster, der er medejer af svinebedriften:

- Konkurrencen kræver, at man bliver mere og mere effektiv, og det kan man gøre med større enheder, siger han.

Hans planer betyder konkret, at han vil producere 27.000 grise om året på én bedrift. Og det, mener han, vil være en fordel for naboerne.

- I stedet for de små enheder, som kan genere med lugt, så kan vi samle det og begrænse lugten, siger Kenneth Øster til DR Sjælland.

Han peger på, at hvis han får lov at udbygge, så vil han installere den seneste teknologi for at begrænse både lugt og forurening.

Protestforeningerne er på vej tilbage
»Miljøforeningen på Tuse Næs« blev oprettet i slutningen af februar, ikke for at bekrige landmanden, men for at få mulighed for at gøre indsigelser, når Holbæk kommune skal tage stilling til om bedriften må udvides.

Derfor overrasker det også formanden, at der kommer medlemmer til fra resten af landet, når nu kampen er så lokal:

- Det var ikke sådan, vi havde forestillet os det. Vores fokus er jo placeringen af en svinefarm på Tuse Næs og ikke andet. Men måske vi kan bruge hinanden, det må tiden vise, siger Peter Jacobsen.

Der har tidligere været en landsdækkende forening ved navn »Foreningen af gylleramte«, men den endte med at nedlægge sig selv:

- De tabte simpelthen alle deres sager, for svinefarmerne fik lov til at udvide, og borgergrupperne blev ikke hørt, fortæller Kristian Sloth, som er ny landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace.

Kristian Sloth ser dog tegn på, at protest-grupper og -foreninger er under opblomstring igen:

- Og der tror jeg, Tuse Næs-sagen kan være med til at sparke liv i denne her landsdækkende bevægelse igen. Det er der i hvert fald nogle ting, der tyder på, siger han.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen har tidligere i år udtalt, at han gerne ser en fordobling af svineproduktionen i Danmark. Danske svinebedrifter producerer over 30 millioner svin årligt. Kun et fåtal er økologiske eller svin, der opdrættes på friland.

Her kan du se et videoklip, som er produceret af Greenpeace Danmark:


LÆS RELATEREDE ARTIKLER: