Farvel til watt og goddag til lumen

I dag siger hele Europa endegyldigt farvel og tak til glødepæren. Fra den 1. september er det ikke længere lovligt at producere eller importere glødepærer til EU.

Hele Europa skifter til nyt lys. (Foto: Go' Energi)

Fra i dag er det slut med at producere eller importere glødepærer i EU. Det er en konsekvens af en EU beslutning i 2008 om at udfase glødepæren gradvist over en fireårig periode. Beslutningen betyder, at den enkelte forbruger bruger i gennemsnit 10-15 pct. mindre strøm, og i Danmark ventes at spare ca. 370 kr. årligt inkl. udgifterne til de nye lavenergipærer, oplyser Energistyrelsen.

EU-landene ventes samlet at spare omkring 40 milliarder kWh årligt, svarende til en besparelse på over 40 milliarder kroner for de europæiske elforbrugere.

Men beslutningen betyder også, at forbrugerne skal vænne sig til nye energieffektive belysningsformer som sparepærer og LED-pærer, som sparer energi og penge, og samtidig giver helt nye muligheder for brugen af lys i vores bygninger.

De nye belysningstyper stiller nemlig nye og større krav til forbrugernes viden om lys, når der skal købes nyt. Igennem mange år har vi fx valgt glødepærer efter antal watt – typisk 25, 40 eller 60 watt. Watt angiver imidlertid lyskildens energiforbrug og ikke lysmængden. Og fordi de energieffektive sparepærer og LED-pærer kun bruger en femtedel af en glødepæres energiforbrug, kan vi ikke længere bruge watt som pejlemærke.

- Lige nu er vi i en omstillingsperiode, hvor det kan være svært for forbrugerne at overskue det nye og voksende marked inden for belysning. Nu er det nødvendigt at lære nogle nye begreber at kende, hvis vi vil være sikre på at komme hjem med det gode lys fra indkøbsturen, siger projektleder Simon Chræmmer, Energistyrelsen.

Fremover skal vi kende til begrebet ”lumen”, når der skal købes nye spare- og LED-pærer. Lumen (lm) angiver det synlige lys fra en lyskilde i alle retninger tilsammen. EU anbefaler forbrugerne, at lave følgende oversættelse fra watt til lumen. Så er man sikker på at komme hjem med en pære, der giver tilstrækkeligt med lys:

  • 25W svarer til 250 lm
  • 40W svarer til 470 lm
  • 60W svarer til 800 lm

Guide hjælper med at finde alternativer

For at hjælpe forbrugerne har det tidligere Go’Energi udarbejdet folderne ‘Farvel og tak til glødepæren’, og ‘Guide til nyt lys’, der er sendt til et stort udvalg af forhandlere af lyskilder. Folderne er forbrugernes guider, når de står i indkøbssituationen, og fortæller bl.a. om forskellen på en LED-pære, en sparepære eller halogenpære. Samtidig forklarer folderne de mest anvendte begreber inden for belysning og sammenligner de forskellige lyskilder og deres egenskaber. Folderne kan hentes i flere dagligvarebutikker og byggemarkeder og downloades fra denne side: Guide til nyt lys

Undtagelser

Specialpærer, som ikke kan erstattes af energieffektive pærer, bliver ikke udfaset. Det gælder bl.a. pærer til ovne, køleskabe, symaskiner, biler og husdyrpleje.

Eco-Design

For at nedbringe produkters energiforbrug stiller EU løbende krav – de såkaldte ecodesignkrav – til produkters forbrug af energi. Det betyder, at de mindst energieffektive produkter gradvist bliver fjernet fra markedet.

Målet er at begrænse Europas samlede energiforbrug og klimapåvirkning. Med fælles effektivitetskrav for alle EU-lande bliver omkostningerne for producenterne mindre og besparelserne for forbrugerne større.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: