Familier med små børn køber mest økologi

ØKOLOGI – Familier med børn under seks år lægger flest økologiske varer i indkøbskurven. Småbørnsforældre vælger økologi for at undgå rester af sprøjtegift, tilsætningsstoffer og medicinrester.

Familier med små børn under seks år køber langt mere økologisk mad end andre. Foto: Økologisk Landsforening

Familier med små børn køber langt flere økologiske madvarer end alle andre. Det gør de primært for at undgå rester af sprøjtegift, medicin og tvivlsomme tilsætningsstoffer.

Vælger man konventionel dyrket frugt og grønt, er der penge at spare, men til gengæld løber man en risiko på 50 procent for at få rester af sprøjtegift med i købet.

Hos småbørnsfamilier tæller øko-forbruget 13,3 procent af det samlede madforbrug mod kun otte procent hos en gennemsnitlig husstand. Det svarer til en fremgang på hele 9,5 procent i forhold til året før, viser tal fra FfK ConsumerScan.

- Det står meget klart, at familier med små børn har et særligt fokus på økologi, når de vælger fødevarer, siger Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.

- Især når børnene er helt små, er vi meget forsigtige med at undgå at udsætte dem for potentielt skadelige stoffer. Mange forældre handler derfor efter et forsigtighedsprincip om, at det er bedre helt at undgå disse stoffer end at satse på, de ikke er skadelige, siger han.

Familiens sundhed tæller mest
Henrik Hindborg gør opmærksom på, at den logik understøttes af anbefalinger fra en række danske læger, sundhedsplejersker og forskere, som råder gravide og ammende til at spise økologisk for at minimere indtaget af pesticidrester, der blandt andet kan skade barnets hjerneudvikling.

- Vi ved, at familiens sundhed er det argument, der gennemgående vejer tungest, når børnefamilierne vælger økologi. Og at det især er fraværet af sprøjtegiftrester, medicinrester samt tilsætningsstoffer, der er den vigtigste sundhedsfaktor for familierne, forklarer Henrik Hindborg.

Hvis man stik mod anbefalingerne alligevel vælger at købe konventionelt dyrket frugt og grønt for at spare penge, er der 50 procent større risiko for at få rester af sprøjtegift med i købet, viser Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: