Familie på kontanthjælp lever 80 procent økologisk

ØKOLOGI – Du kan få meget økologi på selv et beskedent budget. Det beviser familien Vedel, der lever 80 procent økologisk for under 4.000 kroner om måneden.

Helle og Jonas Vedel bruger 4000 kroner om måneden på mad. Det er 1000 kroner mindre end en gennemsnitsfamilien bruger. Alligevel er 80 procent af maden økologisk.

Familien Vedel har højst 4.000 kroner om måneden til mad. Det er 1.000 kroner mindre, end en gennemsnitsfamilie bruger. Alligevel lever familien 80 procent økologisk.

Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er bare blevet en vane, siger Jonas Vedel og afslører, at det ikke var nogen større omvæltning for familien. Tricket er madplan og tilbudsjagt.

- Før levede vi fra den ene dag til den anden. Nu har vi succes med at planlægge vores indkøb. Alle øko-varer kommer jo på tilbud – ligesom konventionelle varer – og så slår vi til og køber noget ekstra, siger den tidligere Falck-redder, der i dag er på kontanthjælp på grund af PTSD.

Kun øko-kød på tilbud
Alle kornprodukter, mejeriprodukter, frugter, grøntsager – ja selv slik og sodavand er økologiske, når familien Vedel fylder indkøbskurven.

LÆS OGSÅ:
Tip: Sådan får du råd til mere økologi

Kun med kødet bliver de nødt til at gå på kompromis med økologi-princippet for at holde det beskedne madbudget. Familien køber kun økologisk kød, hvis det er på tilbud.

Desuden har de en særlig teknik til at undgå madspild:

- Økologisk frugt og grønt er sværere at holde og skal bruges hurtigere. Så i stedet for at have tre slags frugter at vælge imellem, køber vi én slags ad gangen. Så er det et par dage kun med bananer, et par dage kun med æbler osv., fortæller Jonas Vedel.

Skræmt til at spise økologi
I foråret deltog Jonas, Helle og datteren Alberte Vedel i Danmarks Naturfredningsforenings undersøgelse sammen med fire andre familier. I 14 dage skulle de spise 100 procent økologisk for at se, om mængden af sprøjtegiftrester i kroppen ændres. Det gjorde den!

- Vi blev skræmt, da vi fik den hårde dom i testforsøget, fortæller Jonas Vedel i dag.

Blandt andet var koncentrationen af chlorpyrifos reduceret markant. Det er en insektgift, der er mistænkt for at skade hjernens udvikling hos fostre og små børn.

- Det udslagsgivende var vores datter. Det kæreste og mest sårbare man har, er jo ens børn, siger Jonas Vedel og fortsætter:

- Kost og livsstil har helt sikkert noget at sige. Det giver os noget sikkerhed, at vi ved, at det vi putter i munden er et rent produkt.

Så selvom begge forældre er på kontanthjælp – Helle er tidligere sosu-assistent, men kan pt. ikke arbejde på grund af en skulderskade – prioriterer de at leve så økologisk, som budgettet tillader.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: