EU vil bekæmpe resistente bakterier

Resistente bakterier, der ikke kan slås ned med antibiotika, er på hastig fremmarch i hele EU og koster årligt 25.000 mennesker livet.

Resistente bakterier volder stignede problemer og koster hvert år 25.000 mennesker livet. (Foto: Colourbox)

EU-parlamentarikerne har med 588 stemmer for og 16 imod vedtaget en betænkning, som opfordrer til en hurtig indsats for at bremse de resistente bakteriers fremmrach.

I EU-landene plus Island og Norge koster de livsfarlige bakterier årligt op mod 25.000 mennesker livet. I mere end hver tredje EU-land er antallet af nye behandlinger med multiresistente bakterier steget betydeligt i løbet af de sidste fire år.

Og hvis man ikke gør noget nu, kan det betyde en tilbagevenden til tiden før man havde antibiotika, advarer EU-Parlamentet.

Der skal udvikles nye lægemidler, man skal være mere omhyggelig med brugen af de eksisterende og desuden skal dyrenes forhold forbedres, ligesom læger, dyrlæger og landmænd skal have mere undervisning og bedre uddannelse , fremgår det af betænkningen, der blev vedtaget tirsdag.

Bakterier rejser på tværs af grænser
Blodforgiftning, lungebetændelse og tarm- og urinvejsinfektioner er blot nogle af de mange alvorlige infektioner, multiresistente bakterier kan give mennesker. Derfor vil den danske løsgænger i EU-Parlamentet, Anna Rosbach, arbejde for at en holdningsændring hos både læger, dyrlæger og landmænd.

- Antallet af resistente bakterier i Europa er eksploderet. Bakterier rejser på tværs af grænser og er en trussel for hele EU, siger Anna Rosbach.

- Først og fremmest må vi sikre, at anvendelsen af antimikrobielle lægemidler tilbåde mennesker og dyr mindskes. Men vi er også nødt til at bygge bro over kløften mellem den stigende resistens og udviklingen af nye antimikrobiellelægemidler ved at fremme forskning og innovation.

- Hvis vi ikke gør noget nu,vil den voksende resistens true vores evne til at behandle patienter og vil endda kunne betyde en tilbagegang til tiden før antibiotika, sagde AnnaRosbach under debatten forud for afstemningen.

Hun vil sætte ind mod overforbrug og rutinemæssig brug af antibiotika til både mennesker og dyr. Retten til at ordinere antibiotika bør begrænses til dyrlæger og samtidig adskilles  fra retten til at sælge præparaterne. På den måde undgår man at gøre det økonomisk fordelagtig at ordinere medicin.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: