EU må vise vejen for klodens klima

KLIMA – De rige lande må ryste op med penge for at støtte grønne omlægninger og klimatilpasning i ulandene, mener Det Økologiske Råd, som kalder klimapanelets nye rapport for et samlet råb om handling.

Mange presser på for at få politikerne til sætte mere aktivt ind mod klimaforandringerne. Her fra klimatopmødet i Qatar. Foto. CC BY theverb.org

- Da Kina og især USA som de største udledere langt fra er ambitiøse nok, er det helt afgørende at EU fastholder og udbygger sin ledende rolle og viser vejen for resten af verden, siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Det Økologiske Råd kalder rapporten fra FN’s klimapanel, som blev offentliggjort i København i går for ‘et samlet råb om handling’.

Danmarks særlige rolle
Ifølge Christian Ege har Danmark har en helt særlig rolle. Både fordi vi har et højt udslip pr. indbygger, og fordi vi har gode forudsætninger for at udbygge både med vedvarende energi og energibesparelser.

- Desuden må de rige lande ryste op med penge til at støtte grønne omlægninger og klimatilpasning i ulandene. Det er glædeligt at Helle Torning Schmidt lovede penge på Ban Ki-moons topmøde i New York i september. Men den varslede nedskæring af ulandsbistanden gør det i praksis sværere at finde pengene, mener Christian Ege.

Danmark godt på vej
Den danske regering er ifølge Christian Ege allerede godt på vej efter at have skærpet den danske målsætning fra 30 til 40 procents reduktion i 2020. Men til højre i Folketinget er det kun de konservative, som støtter dette mål.

Et bredt flertal indgik i 2012 en energiaftale om at reducere 34 procent inden for kraft/varme-sektoren. Regeringen har dernæst i 2013 fremlagt en klimaplan, som skal hente de sidste seks procents reduktion. Men regeringen har hidtil skubbet realiseringen af denne plan foran sig.

- Nu må regeringen i gang med at realisere klimaplanen, så vi kan komme i mål med de 40 procent reduktion inden 2020, opfordrer Christian Ege.

Det bliver dyrere, hvis vi venter
FNs klimapanel har i sit 40 siders resumé af de seneste tre store videnskabelige rapporter skærpet tonen i forhold til tidligere. Det er ikke er for sent at skifte spor, men vi skal handle hurtigt. Og selv om det vil koste investeringer, er regningen overskuelig.

Det vil kun koste 0,06 procent  af det globale bruttonationalprodukt, hvis vi handler nu. Til gengæld bliver det langt dyrere, hvis vi ikke gør noget, understregede FN’s generalsekretær Ban Ki-moon ved fremlæggelsen af klimarapporten, der lægger op til den klimaaftale, som verdens ledere skal forhandle på plads næste år i Paris.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: