Et kilo stegt flæsk koster et halvt kilo soja

STEGT FLÆSK – WWF Verdensnaturfonden er ret vilde med stegt flæsk og persillesovs, men minder os om, at det foder, danske grise får, er den globalt set største årsag til skovrydning og naturødelæggelse i troperne.

Stegt flæsk er kåret som Danmarks nationalret med 27.893 stemmer. Her i en traditionel udgave med kartofler og persillesovs.

For at få et kilo flæsk bruges ca. et halvt kilo importeret sojafoder, der hovedsageligt importeres fra Sydamerika, og det giver en dårlig smag i munden, lyder det fra Verdensnaturfonden.

- De danske konventionelle svin fodres årligt med 1,5 mio. tons soja, som dyrkes især i Brasilien, Paraguay og Argentina. Dansk svinelandbrug lægger i Sydamerika beslag på et areal næsten så stort som Sjælland i et sojalandbrug. Det truer sjældne lavlandsskove og de dyre- og plantearter, der lever her, udtaler generalsekretær hos WWF Verdensnaturfonden Gitte Seeberg.

Svinebønder har et ansvar
- De miljø- og naturmæssige konsekvenser i Sydamerika som følge af blandt andet den danske svineproduktion er i dag så omfattende, at svinebønderne i Danmark bør bakke op om miljørigtig og ansvarlig soja her og nu. Det kan lade sig gøre, og ansvaret er deres, understreger hun.

At det kan lade sig gøre, er Sverige et godt eksempel på, mener Seeberg. Her har svineproducenter, supermarkeder og andre taget konsekvensen og lavet en national erklæring om, at den soja, som grisene skal fodres med, skal være produceret under ansvarlige forhold.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: