Eksport af økologi fordoblet på fire år

ØKOLOGI – Danmark eksporterede økologisk fødevarer for 1,533 mia. kr. i 2013. Det viser udenrigstallene fra Danmarks Statistik. Det er en fordobling siden 2009 og en stigning på 31 pct. siden 2012. Økologichefen i Landbrug & Fødevarer kalder det et gennembrud for dansk økologi i udlandet.

Dansk økologi har vind i sejlene. Foto: Thomas Geiger

Eksporten af danske økologiske produkter er i rivende udvikling. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der er udkommet i dag. Siden sidste år er eksporten steget med 31 pct., og det er især danske økologiske mejeriprodukter og kød, som udlandet er ude efter.

- Den danske eksport af økologiske produkter er fordoblet på fire år fra 742 mio. kroner i 2009 til 1,533 mia. kr. i 2013. Det er en rigtig god nyhed for alle danske økologer, og det viser, at vores hårde arbejde med at komme mere ind på det internationale marked, er begyndt at bære frugt. Vi har i Landbrug & Fødevarer et mål om, at eksporten skal stige med 10 pct. om året, og det har vi mere end nået i år, siger økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen.

Kød og mælkeprodukter tonser
Det er økologisk kød og mejeriprodukter, der driver størstedelen af eksporten. I 2013 eksporterede Danmark økologisk kød for 172 mio. kr. og mejeriprodukter for 850 mio. kr., hvilken er en stigning på 56 pct. fra året før.

- Friland leverede i sidste uge et særdeles flot årsregnskab for 2013-2014 og kunne melde om en stigning i eksporten af økologisk svinekød på 16 pct. Det på et tidspunkt, hvor især det europæiske marked er ramt af faldende priser, så jeg ser positivt på fremtiden, siger Kirsten Lund Jensen og fortsætter:

- Jeg ved, at Friland arbejder hårdt på at få banket døren ind til endnu flere udenlandske markeder, især med fokus på Kina. Også Arla har fokus på at få solgt økologisk mælk til Kina. Allerede nu eksporterer vi for 91 mio. kr. til Asien.

Tyskland suverænt største marked
Lige nu er Tyskland dog det suverænt største marked for økologisk mælk, og Frankrig er det for økologisk svinekød, men andre europæiske markeder som Sverige og Holland ser lovende ud for fremtidens eksport, ud over de asiatiske markeder.

På trods af den flotte stigning i eksporten af økologiske produkter importerer Danmark dog stadig flere økologiske produkter, end vi eksporterer. I 2013 importerede Danmark økologiske produkter for 1.78 mia. kr. og det er tankevækkende, mener Kirsten Lund Jensen.

- Der er helt naturligt nogle økologiske produkter, som vi skal importere, for dem producerer vi ikke i Danmark. Men når det kommer til for eksempel økologisk frugt og økologiske æg, som vi importerer meget af, så er det en skam, at vi ikke selv kan dække markedet. Her spiller både konkurrencevilkår i forhold til vores nabolande og bedre rammevilkår til de danske økologer ind. Der er intet vi hellere ville, end kunne dække markedet selv, så jeg håber, at den igangværende opdatering af regeringens økologiske handlingsplan og politiske vilje kan medvirke til øget produktion af frugt, æg og andre økologiske produkter, siger Kirsten Lund Jensen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: