Det spirituelle trækker nye til biodynamisk jordbrug

ØKOLOGI – Biodynamisk dyrkning er ikke religiøst i dogmatisk forstand, men måske lidt sært, erkender biodynamiker.

Biodynamiske jordbrugere anvender otte præparater, blandt andet for at vedligeholde og styrke jordens frugtbarhed. Foto: Gustav Bech

Det er den spirituelle dimension og ønsket om at se tingene i en større sammenhæng, der især appellerer til landmænd, som ønsker at bliver biodynamikere.

Det mener Klaus Loehr-Petersen, som er projektleder i Foreningen for Biodynamisk Jordbrug.

Foreningen kunne i sidste uge fejre 70 års jubilæum, og selv om medlemslisten i dag kun rummer 30-35 aktive avlere, er Klaus Loehr-Petersen fuld af forhåbning til fremtiden. Nye biodynamikere er på vej, og de kommer alle fra økologernes rækker.

De nye landmænd, der er i færd med at lægge om til biodynamisk drift, driver tilsammen 1200 hektar.

- Og det skal ses i sammenhæng med de ca. 800 hektar, der i dag drives biodynamisk, siger Klaus Loehr-Petersen.

Mystiske ritualer
I en artikel for nylig i Kristeligt Dagblad blev biodynamik betegnet som værende ‘for religiøst til yngre bønder’.

- Unge landmænd vil ikke lave mystiske ritualer opfundet af Rudolf Steiner. De drømmer i stedet om at blive økologer, lød det blandt andet i artiklen.

Men selv om biodynamikerne taler om ‘livskræfter’, det kosmiske, anvender otte forskellige slags præparater og graver kohorn med møg ned i jorden for at opnå sunde afgrøder, afviser Klaus Loehr-Petersen, at det skulle være udtryk for en
særlig religiøsitet, om end han gerne erkender, at det for udenforstående måske kan virke en smule sært.

Biodynamisk dyrkning er spiritualitet med jordforbindelse, men det er ikke religiøst i dogmatisk forstand, siger Klaus Loehr-Petersen. Foto: Ulla Skovsbøl

Spiritualitet med jordforbindelse
- Biodynamisk dyrkning er spiritualitet med jordforbindelse, men det er ikke religiøst i dogmatisk forstand, siger han.

Ifølge Kristeligt Dagblad kaldte biodynamikkens åndelige fader, den tyske filosof Rudolf Steiner, sig selv for kristen, men det bestrider formanden for Dialogcentret, Jens Linderoth.

- Der er et misforhold mellem kristendom og Steiner. Han står for en gnostisk tankegang, hvor man gennem reinkarnation kan stige op mod Gud.  Kristendommen siger derimod, at vi bliver frelst gennem tro på Jesus, siger Linderoth til Kristeligt Dagblad.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: