Det meste flaskevand indeholder mikroplastik

MILJØ – Plastikaffald bekymrer danskerne. Alligevel stiger salget af plastikflasker med vand og læskedrikke hvert år.

Der er fundet alarmerende store mængder mikroplastik i flaskevand fra verdens førende producenter. Foto: Colourbox

En ny, omfattende undersøgelse fra non-profit organisationen Orb Media viser, at flaskevand fra mange af verdens førende producenter indeholder mikroplastik.

269 plastikflasker fra ni forskellige lande er blevet undersøgt. Det gælder blandt andet mærker som Aqua, Evian, San Pellegrino og Aquafino. I alt indeholdt 242 vandflasker spor af mikroplastik, oplyser virksomheden SodaStream, der sælger små sodavandsmaskiner, så man let kan lave sin egen læskedrik med vand fra vandhanen.

Det betyder, at der for hver liter flaskevand i gennemsnit findes ti plastpartikler på størrelse med et hårstrå.

- Det er jo alarmerende, at mange danskere intetanende slukker tørsten i flaskevand med mikroplast. Den nye research viser, at plastikforureningen af vores miljø og produktion er langt mere omfattende, end vi hidtil har troet, siger Michele Fitzwilliams, nordisk marketingdirektør hos SodaStream.

- Mikroplastik er allerede forbudt i andre industrier som fx kosmetik i USA i 2017 og i Storbritannien fra 2018. Så hvorfor drikker vi stadig mikroplastik i flaskevand, spørger Michele Fitzwilliams.

Plastikvand på flaske
De nye tal fra Orb Media kommer på et tidspunkt, hvor danskernes forbrug af vand på flaske aldrig har været større. Tal fra European Federation of Bottled Water (EFBW) viser ifølge SodaStream, at danskerne årligt køber 119,9 millioner liter flaskevand. Det svarer til 21 liter per indbygger. Ifølge rapporten Bottled Water in Denmark af Euromonitor International fra februar 2017 er salget af vand på flaske i Danmark steget 10 procent på fem år.

- Jeg tror, de nye tal vil få mange danskere til at genoverveje, hvorvidt flaskevand er en god idé, særligt når vi har noget af verdens bedste drikkevand lige ved hånden, siger Michele Fitzwilliams.

Mange er da også bekymret over effekten af deres plastikforbrug. SodaStream har netop gennemført en stor nordisk undersøgelse af danskernes holdning til plastikforurening. Ifølge undersøgelsen er 38 procent af danskerne bekymrede over miljøpåvirkningen af plastikaffald, og 79 procent af respondenterne opfatter specifikt plastikflasker som en trussel mod miljøet.

- På trods af dette forbruger danskerne hver dag 4,2 millioner flasker med vand i Danmark. Det viser en opgørelse fra Canadean fra 2017. Internationalt vokser vand på flaske-industrien hurtigere end nogen anden drikkevareindustri, og plastikaffald vil vokse med ca. ni procent hvert år, skønner Michele Fitzwilliams.

Skift til vandhanevand
Ifølge en rapport fra Greenpeace er mindre end syv procent af plastikflasker fra de store læskedriksselskaber i dag fremstillet af genbrugsmateriale. Det tager naturen ca. 450 år at nedbryde en plastikflaske, og intet af det plastik, der er produceret på jorden, er nogensinde helt forsvundet fra planeten.

- Genbrug er vigtigt, men det giver ikke ren samvittighed, da genbrug af plastikflasker kun reducerer CO2 aftrykket med 20 procent. Vi skal reducere vores plastikforbrug radikalt. I Danmark ville det være ret nemt at stoppe med at købe plastflasker, fordi vores drikkevand er noget af det bedste i verden. Folk kan nemt tilføje smag eller bobler til vandet.

Ifølge Carbon Trust bidrager SodaStream med at reducere CO2 aftrykket mindst 60 procent, hver gang folk laver deres egen sodavand i stedet for at købe en fra butikken, slutter Michele Fitzwilliams.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: