Den perfekte madpakke uden madspild

MAD – Sådan laver du en god madpakke til dine børn. Ingen læring uden næring, skriver Marie Daugaard, der foruden at blogge hos OrganicToday.dk også er stifter og ejer af Mad & Miljø, som giver gode råd om bæredygtig husholdning. Marie Daugaard har selv to drenge i skolealderen.

Ingen læring uden næring. Gør madpakken lækker og spændende. Foto: Madfotograf Charlotte Seeger, Babybite.dk.

Af Marie Daugaard, Mad & Miljø

Skoledagen er blevet længere, og det kræver masser af energi og sund nærende mad, når de små og store skolebørn skal klare hele dagen på bedste vis. Læring kræver næring.

For mange forældre er det forbundet med meget bekymring og ikke mindst besvær at producere den daglige madpakke til poderne. Men fortvivl ej: Med få kneb, kan man slå to fluer med ét smæk; begrænse madspildet derhjemme og lave madpakker som er varierede og som ikke kommer retur med mere uspist, end spist.

Start med at anskaffe en god og rummelig madkasse, med flere små rum. Alternativt med plads til at lægge små beholdere i. Sørg for at madkassen er fri for BPA, ftalater og lignende. Tjek eventuelt Forbrugerrådet TÆNKs test for skadelig kemi. Og sørg for at madpakkepapiret er svanemærket. Det kan købes i alle supermarkeder.

Staniol belaster miljøet
Staniol er overflødig, og produktionen er forbundet med stor miljøbelastning. Blandt andet udledes der 30 gange så meget CO2 ved produktion af staniol, sammenlignet med produktionen af madpapir.

De fleste børn sætter pris på god variation og forskellige ting at vælge imellem. Tag derfor gerne udgangspunkt i groft brød/rugbrød med pålæg. Og supplér så med varierende tillæg.

Rester gør lykke i madpakken
Selv den mindste rest fra aftensmaden gør lykke i madpakken. Pasta, ris, en enkelt frikadelle, et stykke omelet, en lille grøntsagspandekage, et stykke kylling, en falafel, en halv bøf, ærter, bønner eller lignende. Et stykke steg eller andet er godt i sandwichen, pitabrødet eller wrappen.

Når du planlægger aftensmaden, så tænk gerne over, om der kan laves noget, der senere kan bruges til madpakken. Hvis ikke du bruger resterne dagen efter i madpakken, så frys selv den mindste rest ned, og tag op senere til at supplere madpakken.

Mad til fryseren
Gå også gerne i køkkenet sammen en søndag for at lave en god portion fryse- og madpakke-egnet mad.

Det kan for eksempel være grove brødmuffins med for eksempel skinke, en rest ost, enten revet, eller for eksempel Vesterhavsost eller frisk mozzarella og de grøntsager, I har på lager. Det kan være revet gulerod, revet squash, revet selleri, revet blomkål eller andet. Vælg de grøntsager der trænger mest til at blive spist.

Lav en god stak små grove madpandekager. Brug groft mel og lidt hvedemel, æg og så ellers fintsnittede/hakkede/revne grøntsager. Alt kan bruges.

Fryses med mellemlægspapir imellem, så man kan tage op efter behov.

Pirogger/empanadas er genialt til madpakken, og rester af for eksempel kødsauce, chilli con carne eller pizzatopping er nemt og billigt som fyld.

Eller lav en stak fiske- vegetar- eller kødfrikadeller. Steges gerne i ovnen samtidig med pizzamuffins, brød eller andet.

Steg i oven og spar på fedtet
Ved ovnstegning sparer man på fedtet, og det er mindre tids- og opmærksomhedskrævende. Frikadeller lavet på linser, bønner, kikærter og lignende er utroligt billige og velsmagende. Og rige på protein.

Er grøntsagsskuffen lidt tom, så sæt de forskellige små rester, der trods alt er, på spyd. Det virker på utroligt mange børn, at mad er sat på spyd. Prøv også at sætte frikadellen på tandstik eller et lille træspyd.

Hav altid følgende i fryseren: Ærter, grønne bønner, majs og lignende. Skal blot dampes let i kogende vand, så er de klar til madpakken.

Husk at rejer skal i en separat beholder.

Billigt, sundt og hjemmelavet knas: Skær tynde skiver af brød, der er blevet kedeligt. Spred det ud på bageplade med svanemærket bagepapir, spray olie let henover samt krydderier efter eget valg. Bag det i ovnen, mens du bager det nye brød eller har andet i ovnen. Sundt, billigt knas, og intet madspild.

Bag det grove brød selv: Det er lettere, end du tror. Og brug enhver form for grøntsagsrest, revet gulerod, selleri, kartoffel eller squash. Det gør brødet ekstra lækkert, og det holder sig friskt i længere tid. En rest ærter, optøet spinat og majskerner fungerer også fint. Og resten af havregrøden fra om morgenen eller bulguren fra aftensmaden må endelig ikke gå til spilde. Den kan sagtens bruges i brøddejen.

Til sidst:

Husk de fem ting i madpakken hver dag:

  • Protein (fra kød eller linser/bønner, ost eller æg).
  • Grønt.
  • Frugt.
  • Fisk.
  • Groft brød. Selv supplerer jeg altid med noget der knaser og nødder, mandler eller lignende.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: