Delecykler hitter i Randers

ELCYKEL: I den sydlige del af Randers er ansatte på skoler og virksomheder blevet vilde med at dele elcykler, og det har fået flere i sadlen.

Lærerne på Søndermarkskolen i Randers har delt en elcykel. Foto: Randers Cykelby

Det er ikke kun delebiler, der vinder frem i disse år.  I Randers er der også stor interesse for at dele elcykler.

På Søndermarkskolen har 12 lærere og pædagoger i et år med stor succes delt en cykel i og udenfor arbejdstiden. Skolen er med i Randers Cykelbys projekt Sydbyen Cykler, der skal få flere borgere i den sydlige del af Randers til at foretrække den tohjulede. Derfor har skolen lånt en elcykel af projektet, som de ansatte låner en uge ad gangen.

- Der er rift om cyklerne her på skolen, for det er befriende at have medvind op ad bakkerne til og fra arbejde, fortæller Steffen Rasmussen, pædagog på Søndermarkskolen, der hver dag tilbagelægger 18 kilometer i cykelsadlen.

Cyklen er også blevet brugt af ansatte og ledelse til møder udenfor skolen i arbejdstiden. Ifølge skoleleder Peter Nellemann overvejer skolen at anskaffe en elcykel til foråret, når cyklen skal afleveres tilbage til Randers Cykelby.

- Delecyklen er en succes her på skolen. Den er sundhedsfremmende og holder gang i medarbejdernes lyst til at springe på cyklerne. Samtidig bliver der færre ansatte, der bruger bilen på arbejde, så skolen overvejer, om vi skal investere i en elcykel i fremtiden, forklarer Peter Nellemann, skoleleder på Søndermarkskolen.

Delecyklen får flere i sadlen
Der er også rift om elcyklerne på de tre virksomheder, der er med i cykelprojektet. De har hver lånt 2 elcykler, som de ansatte kan dele.

På virksomheden Lemvigh Müller, er det sælger Stine Lejel, der har ansvaret for udlånet. Hun tjekker, at alle lånerne skriver kilometer og ture ind i en kørebog, der følger med cyklen. Cyklerne er i 2014 blevet delt af 14 medarbejdere.

- Det har været et spændende projekt og har helt sikkert fået flere medarbejdere op på cyklerne til og fra arbejde, fortæller Stine Lejel.

Hun var selv en af lånerne i begyndelsen af året og blev så afhængig af de hurtige ture op ad bakkerne, at hun investerede i sin helt egen elcykel.

- Når man låner en elcykel i en periode har man mulighed for at prøve, om man kan overskue at cykle turen til sit arbejde. Det har betydet, at flere af mine kollegaer, der ikke tidligere cyklede, nu er sprunget i sadlen, siger Stien Lejel.

Fakta om elcyklerne

  • Fem skoler, tre virksomheder og en institution i den sydlige del af Randers har i 2014 lånt elcykler i forbindelse med Randers Cykelbys projekt ”Sydbyen Cykler.”
  • Skoler og virksomheder låner cyklerne frem til foråret 2015, hvor cyklerne skal være med i et nyt cykelprojekt i tre landsbyer i Randers Kommune.
  • Skolerne låner en elcykel hver, mens virksomhederne låner to elcykler
  • Deltagerne på skolerne lånte cyklerne i marts måned 2014. Frem til november måned cyklede hver skole 1200 kilometer. I gennemsnit cyklede hver deltager 170 kilometer.

Deltagerne på de tre virksomheder og institutionen cyklede 2.835 kilometer. I gennemsnit cyklede hver deltager 421 kilometer.

Andre cykelprojekter i Sydbyen

  • Etablering af en åben stitunnel under Randersbro og en ny cykelsti til Blegen.
  • I juni 2014 blev Jyllands længste MTB teknikbane indviet i Romalt Bakker
  • I maj måned 2014 rullede kampagnen ”Vi cykler til skole” i fem skoledistrikter i Sydbyen.
  • Cykel-app kampagne på tre virksomheder og to uddannelsesinstitutioner
  • Udlån af elcykler- og mountainbikecykler på tre virksomheder en institution og fem skoler samt gratis spinning og sundhedstjek for de ansatte

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: