De Grønne i EU fortsætter kampen mod glyfosat

KOMMENTAR – SF’s Margrete Auken vil fortsætte kampen for et forbud mod glyfosat. Alligevel er hun lettet over, at EU-Kommissionen trods alt kun har forlænget godkendelsen i 18 måneder. Først forsøgte Kommissionen nemlig at udvide perioden til først 15 år og senest 12 år.

EU-lande kunne ikke blive enige, hvorefter EU-Kommissionen i går besluttede at forlænge godkendelsen af det kontroversielle giftstof glyfosat med 18 måneder. Foto: CC BY JeepersMedia

Af Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet for SF

Jeg arbejder sammen med Den Grønne Gruppe i Europa-Parlamentet for at få et fuldstændigt forbud mod glyfosat!

Når jeg i Ingeniøren siger, at jeg er lettet over at Kommissionen kun laver en forlængelse af godkendelsen på 18 måneder, skal det ses i forhold til hele forløbet. Først prøvede Kommissionen jo at presse en ny godkendelse på hele 15 år igennem, hvilket den danske regering på skrækkelig vis også bakkede op om!

Det var der heldigvis ikke flertal for, og Kommissionen lavede derfor et nyt kompromisforslag med en begrænset godkendelse på 12 år!

I Europa-Parlamentet var der flertal for at anbefale en kortere godkendelse på syv år (hvilket også er alt for lang tid! og ikke det Den Grønne Gruppe ville), men heldigvis anbefalede Europa-Parlamentet en markant begrænsning af, hvordan glyfosat overhovedet må bruges: glyfopsat skulle slet ikke bruges i landbruget, hvis andre metoder til at forebygge ukrudt og sygdomme er tilstrækkelige – integrated pest management.

Til sidst foreslog Kommissionen som nødløsning at lave en teknisk forlængelse af den nuværende godkendelse på 18 måneder, mens EU’s kemikalieagentur ECHA laver sine undersøgelser af stoffet. Da medlemsstaterne her for tredje gang ikke kunne blive enige, falder beslutningskompetencen tilbage til Kommissionen. Og i det tilfælde kunne Kommissionen faktisk – hvis den ville -køre godkendelsen på 15 år igennem, som den først forsøgte.

Lettet over nødløsningen
Derfor er jeg lettet over, at Kommissionen kun benyttede sig af at lave en »nødløsning«. Kampen er ikke slut endnu, og vi har i Den Grønne Gruppe også gang i en aktindsigtssag, hvor vi har søgt aktindsigt i EU’s fødevaresikkerhedsagentur EFSA’s undersøgelser af stoffet. EFSA kom nemlig frem med konklusionen, at glyfosat ikke er kræftfremkaldende, efter at WHO havde sagt, at det VAR kræftfremkaldende. Men EFSA’s undersøgelse er slet ikke gennemsigtig, og det er ikke eksperter, der er uafhængige af industrien, som har lavet den.

Mit håb er derfor, at vi i løbet af det næste år – inden medlemsstaterne bliver tvunget til at nå til enighed om en løsning igen – når at få både aktindsigten hos EFSA og de nye resultater fra ECHA på bordet. Den ballade må hjælpe os til at få et totalt forbud, som vi Grønne har kæmpet for.

Jeg håber på en kæmpe sejr over Monsanto, og vi gør alt, hvad vi kan. Men det er en lang og sej kamp.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: