Dansk designer vinder nordisk pris for stol af ålegræs

MILJØ – Unik stol fremstillet af biologisk nedbrydeligt ålegræs vinder pris i nordisk designkonkurrence.

Nikolaj Thrane Carlsen har designet stolen, der er lavet af ålegræs. Foto: Nordisk Råd

Den danske designer Nikolaj Thrane Carlsen blev torsdag kåret som vinder af den nordiske designkonkurrence The Coastal Furniture for sin unikke stol, der er fremstillet af 100 procent biologisk nedbrydeligt kompositmateriale fremstillet af ålegræs.

Vinderen blev kåret ved FN’s klimatopmøde i Katowice i Polen i forbindelse med en debat om design i den nordiske pavillon. Nikolaj Thrane Carlsen scorede 22 procent af stemmerne.

Designeren har primært hentet inspiration fra de unikke og særprægede tangtage på Læsø, som også er fremstillet af ålegræs.

Kernen i designprocessen har været at kombinere bæredygtig tænkning med æstetik, og samtidig er det lykkedes at bevare den unikke tangstruktur.

- Den er unik. Den har en mission og er et fascinerende samtaleemne, lød det fra juryen.

Verden har ikke brug for flere ting
Afstemningen i Katowice var den sidste fase i en konkurrence, som begyndte i september, hvor de nationale delkonkurrencer resulterede i hele 98 bidrag. Fem stole, én fra hvert nordisk land, har været udstillet på COP24 i to uger. Alle deltagere på klimatopmødet fik lov til at stemme om, hvilken stol der skulle belønnes med prisen People’s Choice, og torsdag blev vinderen så kåret.

Mary Gestrin fra Nordisk Ministerråd sad for bordenden ved eventen, hvor Hans Christian Asmussen fra Danske Kunsthåndværkere & Designere samt Mats Widbom fra Svensk Form diskuterede, hvor vigtigt det er for designbranchen at have en bæredygtig indstilling.

- I dag er bæredygtighed en del af designprocessen. Verden har ikke brug for flere ting, den har brug for de rigtige ting. Levetid og kvalitet er vigtige egenskaber, eftersom vi ikke kan holde op med at forbruge, siger Mats Widbom, administrerende direktør for Svensk Form.

I gamle dage anvendte man ålegræs til tagene på Læsø. Tang var nemlig blevet imprægneret af saltvandet, og et tanghus kunne derfor holde i flere århundreder. I dag er der stadig 19 huse tilbage med tangtag. Foto: Gustav Bech

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: