Danmark skal have en national friluftspolitik

Natur – En national friluftspolitik skal gavne velfærden i samfundet, skabe flere arbejdspladser og gøre danskerne sundere. Derfor samler miljøminister Ida Auken nu mere end 350 ildsjæle, organisationer, erhvervsfolk, forskere og myndigheder til danmarkshistoriens største workshop om miljø- og naturpolitik.

Alle kommer. Den aktive motions- og mødregruppe PushyMums og Dansk Ornitologisk Forening. Danmarks Naturfredningsforening og de hjemløses organisation SAND. Røde Kors´Asyl-afdeling og KL. Organisationer som ikke mødes så tit, men som nu skal være en del af Danmarks største naturpolitiske tænketank. På miljøminister Ida Aukens workshop skal de dele deres idéer til, hvordan Danmarks første nationale friluftspolitik skal se ud.

- Der er et kæmpe potentiale i vores friluftsliv, både når det gælder stære-safarier i Sønderjylland, udflugter til nationalparker og cykelture langs vores smukke kyster. Men det er et potentiale, vi slet ikke udnytter til fulde i dag. Derfor er jeg virkelig spændt på, hvad de mange hundrede deltagere har af forslag til, hvordan naturen kan bidrage til grøn omstilling, siger miljøminister Ida Auken.

Bedste løsninger i et åbent forum
Miljøministeriets projekt “Aktiv miljødialog – åbent ministerium” sætter fokus på at høre fra alle, der har en interesse i natur- og miljøpolitik. På workshoppen skal der formuleres en række pejlemærker, hvor alle bidrager med deres idéer og erfaringer.

-Vi skal ud til kanten og høre surferne fra Cold Hawaii i Thy, hvordan man skaber vækst i det vestligste Jylland, og jeg vil vide, hvordan sansehaver kan gøre livet skønnere i travle byer. Den bedste miljøpolitik er den, som et stort flertal kan bakke op om. Derfor går jeg meget op i, at vi sammen finder de bedste løsninger i et åbent forum med plads til forskellighed. Jeg glæder mig til at få nogle helt friske idéer fra dem, som er storforbrugere af byernes og naturens friluftstilbud, og derfor har en stor interesse i, at friluftslivet udvikler sig positivt, siger Ida Auken.

Netværk skal komme med forslag
For hvert pejlemærke nedsættes et netværk, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan der kan skabes grøn omstilling og grøn velfærd. Alle idéerne bliver samlet i et idékatalog, som vil indgå i Miljøministeriets arbejde med den nye friluftspolitik.

Målet er, at der blandt andet vil blive udvalgt 5-10 pejlemærker på baggrund af workshoppens anbefalinger, og der er afsat mere end 15 millioner kroner til opfølgning på projektet i 2013-2015.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: