Danmark risikerer at ende som dyresmuglernes fristed

NATUR – Dansk lovgivning blandt de dårligste til at beskytte truede dyr. Derfor risikerer vi at ende som et fristed for smuglere, der handler med truede dyr, siger WWF Verdensnaturfonden.

Smuglerne er på udkig efter sjældne dyr. Din ibiriske los har været truet af udryddelse, men er nu i fremgang. Foto: WWF Verdensnaturfonden

Smuglingen af udryddelsestruede dyr eksploderer og handlen er nu en reel trussel for mange arters overlevelse i naturen. Men dansk lovgivning – der skal beskytte de truede dyr – er blandt de slappeste i Europa. Samtidig har Dansk Politi ikke adgang til de samme avancerede metoder i kampen mod dyresmuglerne som landene omkring os.

Derfor fremlægger WWF Verdensnaturfonden i dag en wildlifecrime-pakke med strengere straffe og bedre muligheder for politiet i kampen mod kriminelle, der smugler og sælger sjældne dyr.

- Resten af Europa har svaret ved at øge straffene for såkaldt wildlifecrime. Men i Danmark sker ingenting, og vi er i dag blevet bundskraber i kampen mod de kriminelle netværk, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg.

- Dermed risikerer Danmark at ende som dyresmuglernes foretrukne paradis. Det må ikke ske. Derfor fremlægger vi i dag en wildlifecrime-pakke, der vil betyde, at Danmark i stedet for en bundplacering kommer på niveau med vores nabolande i bekæmpelsen af organiseret dyresmugling, siger Bo Øksnebjerg.

Fanger en til to hver uge
Danmark er allerede alvorligt ramt af wildlifecrime. Myndighederne beslaglægger således udryddelsestruede dyr fra kriminelle ved Danmarks grænser en til to gange om ugen.

Samtidig har vi set en række alvorlige sager i de seneste år. Her er blandt andet det store auktionshuset Bruun Rasmussen blevet dømt for at sælge næsehornshorn, elfenben og skind fra en sjælden ozelot kat uden de nødvendige papirer.

Blandt de mange sager er også en mand, som har fået en bøde for salg af snesevis af sjældne papegøjer og æg. Og senest stjal tyve for få måneder siden fire sjældne papegøjer, der er over en million kroner værd på det sorte marked, fra Odense Zoo. Men modsat stort set alle vores nabolande, er der aldrig uddelt fængselsstraffe i Danmark.

Slipper for billigt
- Sagerne viser, at de kriminelle bagmænd slipper for billigt i Danmark. Derfor kræver WWF, at strafferammen for handel og smugling af truede dyr skal matche vores nabolandes. Vi mener, at smuglerne om nødvendigt skal kunne få op til seks års fængsel for meget alvorlig wildlife-kriminalitet, siger Bo Øksnebjerg.

Samtidig har politiet reelt ikke mulighed for at bekæmpe smuglerne, når de planlægger deres kriminalitet eller allerede har krydset grænsen. WWF Verdensnaturfonden kræver derfor, at politiet – modsat nu – får lov til at aflytte telefoner og beslaglægge elektronisk post i efterforskningen af wildlife-kriminalitet.

Den internationale smugling af vilde dyr styres i dag af de samme kriminelle netværk, der også står bag handlen med narko, våben og kvinder. I Afrika og Asien, hvor mange af de sjældne dyr kommer fra, er straffene for wildlifecrime op til 20 års fængsel. Derfor smugles for eksempel elfenben og næsehorns-horn hurtigt ud af landene og distribueres fra knudepunkter andre steder i verden.

Kontrollen må intensiveres
- De kriminelles hovedkvarterer rykker tættere og tættere på Danmark. Senest har politiet stoppet storstilet smugling af elfenben og næsehornshorn i Berlin og Amsterdam. Samtidig har dansk politi og toldere de seneste år fået nye, ressourcekrævende opgaver. Derfor må kontrollen – særligt i Københavns Lufthavn – simpelt hen intensiveres, siger Bo Øksnebjerg.

WWF kræver derfor, at Danmark anskaffer sig særlige sporhunde, der kan opsnuse elfenben og næsehornshorn i bagage og fragt. Sporhunde anvendes allerede med stor succes i en række europæiske lande. Samtidig kræver WWF, at kontrolmyndighederne tager regelmæssige stikprøver af påståede antikke elfenbens- og næsehornsprodukter. Her skal særlige tests afsløre, om de »antikke« produkter i virkeligheden stammer fra nyligt skudte dyr, der derefter er blevet udstyret med falske papirer.

- Den internationale wildlife-kriminalitet er en realitet i Danmark. Og det dur simpelt hen ikke, at den danske lovgivning, der skal beskytte de truede dyr, er en af de slappeste i Europa. Det vil koste meget lidt at gennemføre WWF’s wildlifecrime-pakke. Og vi ved fra andre lande, at initiativerne virker. Så lad os nu bare komme i gang, lyder opfordringen til politikerne fra WWF-generalsekretær Bo Øksnebjerg.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: