Coop siger farvel til dåser og goddag til bricks

MILJØ – De problematiske metal-dåser skiftes ud med bricks, der primært består af papir og pap. Med et årligt salg på mere end 12 millioner dåser, vil det formentlig være det emballage-skifte i dansk dagligvarehandel, der har størst betydning for miljøet i mange år, siger Coop.

Coop skifter alle dåserne ud med de såkaldte bricks, som er lavet af fibre.

Tomater og de fleste andre former for konserves skal fremover ikke længere være emballeret i metal-dåser i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen, Fakta og Irma.

Det sker som led i Coops nye emballagestrategi. I stedet vil Coop skifte dåserne i sine egne varemærker, Änglamark og Coop, ud med såkaldte bricks, der primært består af fibre , det vil sige pap og papir.

De første varer er allerede i butikkerne nu. Og i løbet af de kommende 12 måneder vil de fleste emballager være skiftet ud til de nye, langt mere bæredygtige udgaver.

- Med et årligt salg på mere end 12 millioner dåser, vil det formentlig være det emballage-skifte i dansk dagligvarehandel, der har størst betydning for miljøet i mange år, siger CSR-direktør i Coop, Signe D. Frese.

Fibre giver grønne fordele
Den store miljømæssige fordel er, at man skifter fossile materialer, der ikke er fornybare, ud med fibre, der let fornys.

Dertil kommer, at der betydelige klimamæssige besparelser, når varerne skal distribueres fra emballageproducent til fødevareproducent, fra producent til lagre, og fra lagre til butikker.

Ifølge Coop gør den firkantede form, at de kan pakkes langt mere effektivt, og man transporterer mindre »luft« mellem varerne. Varerne bliver også lettere, hvilket er til fordel for klimaet.

LÆS OGSÅ: Coop dropper plastik, metal og glas

Slipper for skadelig kemi
Blandt fordelene er også, at produkterne bliver lettere for forbrugerne, når de skal bære varerne hjem fra butikken. Desuden slipper man for de problemer med skadelig kemi, der er ved dåserne, hvor lakken i dåserne kan indeholde bisphenoler, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Den eneste ulempe ved bricks er, at de trods et stort potentiale, i øjeblikket ikke bliver genanvendt alle steder i Danmark. Coop ønsker, at det kommer til at ske, som det allerede gør i vores nabolande, for eksempel Sverige og Tyskland.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: