Coop klar med nyt mærke for dyrevelfærd

MAD – Coop-butikkerne er klar med de 100 første varer med nyt dyrevelfærdsmærke. Danske forbrugere er i stigende omfang optaget af dyrevelfærd. Nyt mærke skal gøre det lettere at finde madvarer, der er fremstillet med hensyn til dyrenes velfærd.

Svinekød og andre produkter kan få op til fire hjerter, hvis dyrevelfærden har været helt i top. Foto: Claus Sjödin

Coop lancerer i næste uge en ny mærkningsordning, der skal gør det lettere for kunderne at finde kød, mælk og æg, der er produceret med ekstra hensyn til dyrevelfærd. Ambitionen er at løfte niveauet markant for dyrevelfærd i Danmark.

Dagligvaregiganten lægger dermed afstand til en statslig mærkning, som fødevareminister har varslet vil komme engang til næste år og som alene vil omfatte svinekød.

Vil tale forbrugernes sag
- Vi ser det som vores opgave at tale forbrugernes sag. Derfor kan vi ikke gå med på et mærke, der alene taler industriens og eksporterhvervets sag. Vores mærkningsordning er anderledes og vil i modsætning til ministerens skabe et mærkbart og markant løft i dyrevelfærden, siger koncerndirektør Jens Visholm, Coop.

Den første bølge omfatter langt over 100 produkter, inden for svinekød, kyllinger, mælk, æg og oksekød fra malkekvæg. Næste bølge af varekategorier bliver mærket i 2017, og i løbet af 1. halvår forventes der at være ca. 500 varer. På sigt vil der komme omkring 1.000 varer med mærket på i Coops butikker.

Vil løfte niveauet markant
- Med denne ordning vil mange millioner danske dyr få et bedre liv. Det vil forandre dyrevelfærden og løfte niveauet i Danmark markant, lover Signe D. Frese, CSR-chef i Coop.

- Producenterne får et ekstra incitament til at løfte dyrevelfærd, for med mærket belønnes de får deres indsats og en stærk kommunikation med kunderne, understreger hun.

Kriterierne for dyrevelfærdshjertet er udarbejdet i samarbejde med eksperter i dyrevelfærd fra Aarhus Universitet samt med rådgivning fra Økologisk Landsforening og Dyrenes Beskyttelse.

Et til fire hjerter
Mærkningsordningen er et dyrevelfærdshjerte, og antallet af hjerter skal angive hvor højt niveuet er.

De enkelte varer kan få mellem et og fire hjerter, og den begynder på et niveau, der ligger markant over dansk lovgivning og praksis.

Varer med et hjerte kommer fra dyr, der står i stald, men som har mere plads og løsdrift end i standardproduktionen. Varer med fire hjerter kommer fra dyr, hvor der gøres en ekstraordinær indsats for dyrevelfærd, som ligger ud over reglerne for økologi og friland.

De første varer i Danmark med fire hjerter er svinekød fra Hestbjerg Økologi, som sætter ny standard for høj velfærd.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: