Biobenzin er skyld i krisen

BIOBRÆNDSTOF – Biobrændstof er hovedårsagen til den globale fødevarekrise, siger Verdensbanken.

Aktivister fra den britiske hjælpeorganisation Oxfam demonstrerede under G8-topmødet i Rom i juni mod, at fødevarer ender i benzintanken i stedet for i sultne maver.

Det er hverken tørke i Australien, dårlig høst i Ukraine eller stigende kødforbrug i Asien, som har kastet verden ud i den værste fødevarekrise i nyere tid.

Det konkluderer Verdensbanken i et fortroligt notat, der i stedet peger på omlægningen af store landbrugsarealer verden over til produktion af biobrændstof som den helt afgørende årsag til, at fødevarepriserne er gået amok.

Ifølge det hidtil hemmeligholdte notat, som den britiske avis The Guardian har fået fingrene i, er produktionen af biobrændstof årsag til 75 pct. af fødevareprisernes stigning, og det er langt mere, end man hidtil har regnet med.

Internt arbejdsnotat

Således har Den Internationale Valutafond tidligere anslået, at højst 20-30 pct. af prisstigningerne på mad var udløst af biobrændstof og planerne om at inddrage nye landbrugsarealer i de kommende år.

Efterfølgende har Verdensbanken dog forsøgt at punktere historien ved at sige, at der kun var tale om et internt arbejdsnotat, og at meningen blot var at indhente forskellige synspunkter om det ømtålelige emne.

Den amerikanske regering nedtoner bevidst betydningen af biobrændstof og holder fast i, at højst 2-3 pct. af prisstigningerne på fødevarer skyldes biobrændstof.

USA er nemlig i fuld gang med at udbygge produktion af bioethanol, lavet på majs, for at mindske afhængigheden af olie fra Mellemøsten.

Drastisk stigning i USA

Siden 2005, da USA vedtog en ny energilov, der giver store subsidier til fremstilling bioethanol og andre alternative energikilder, er produktionen steget drastisk. Eksperter forventer en produktion, der i år ¨vil nå op på 9,5 mia. gallons (1 gallon=3,79 liter). Det er en halv gang mere end sidste år og en tredobling i forhold til 2003.

For blot få år siden blev bioethanol anset for en del af løsningen på den eskalerende energikrise, som har sendt olieprisen op i svimlende højder. Men siden da har adskillige undersøgelser vist, at omstillingen til biobrændstof ikke vil få den store effekt på udledningen af drivhusgasser.

I en ny rapport konkluderer OECD, at statsstøtte til produktion af biobrændstof er bekostelig, har en begrænset effekt på udledningen af drivhusgasser og samtidig har en signifikant betydning for fødevarepriserne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: