Billigt tøj koster miljøet milliarder

TØJ – Mode- og tekstilbranchen er en af verdens mest forurenende industrier. Danskernes forbrug af tøj koster årligt naturen og miljøet 3,4 milliarder kroner, viser ny rapport.

Tøjindustrien er en af de meste forurenende. Her er det økologisk modetøj fremstillet af naturlige materialer. Foto: Biofach

Vi kan købe masser af tøj for næsten ingen penge. Men når du sparer penge ved kasseapparatet, er det i stedet vores fælles natur og miljøet, der må betale regningen.

Miljøpåvirkningerne fra en almindelig T-shirt af bomuld koster fx knap 12 kroner. De penge dækker primært forbruget af vand, gødning til bomuld og energiforbrug hele vejen gennem produktionskæden.

Det viser et nyt miljøregnskab, der er nummer to af sin slags i Danmark. Miljøregnskabet Danish apparel sector natural capital account sætter for første gang kroner og øre på den pris, miljøet betaler for vores tøjforbrug. Og den pris er for høj, mener miljøminister Kirsten Brosbøl.

Sprøjtegift, vand og CO2 tæller med
- Alt fra de enorme mængder af sprøjtemidler og vandforbruget på bomuldsmarker til CO2-udledning, når man former læder og lynlåse, går ud over miljøet, siger Kirsten Brosbøl.

Hun deltog forleden i en session om virksomheders brug af økonomiske miljøregnskaber på regeringens grønne topmøde Global Green Growth Forum (3GF) i København.

- Nu kan vi se, hvad det koster, og selvom næsten alt vores tøj produceres i udlandet, har vi stadig et ansvar. Jeg opfordrer branchen til at gøre det bedre og bruge det nye regnskab til at mindske deres pres på miljøet, siger miljøministeren.

Danmark påvirker CO2-udledning i Kina
Miljøregnskabet er blevet til i samarbejde med tøjfirmaet IC Group, der blandt andet står bag mærker som Tiger of Sweden og Peak Performance. Og regnskabet skal ikke bare ligge i skuffen, understreger Morten Lehman, der er Corporate Responsibility Manager for IC Group.

- I tøjbranchen er vi bevidste om, at vi har en stor miljøudfordring. Dette regnskab giver IC Group et redskab til yderligere at kvalificere vores arbejde med bæredygtighed og sætte konkrete mål på bæredygtighedsindsatsen i vores værdikæde, siger Morten Lehman.

- Vi har allerede brugt regnskabet til at diskutere CO2-udledning med systuer i Kina – en udledning, man tidligere opfattede som et problem, der primært blev skabt i produktionen af råvarer og ikke i systuerne, siger han.

Miljøregnskabet Danish apparel sector natural capital account er udarbejdet af NIRAS for Miljøstyrelsen og IC Group.

Vi bruger 16 kg. tøj om året
Rapporten viser, at langt den største miljøbelastning fra dansk tøjproduktion foregår uden for Danmark, især i Kina, Indien og Tyrkiet.

Hver dansker bruger i gennemsnit 16 kilo tøj hvert år, og det kræver næsten 50 kilo kemikalier at producere. Miljøminister Kirsten Brosbøl er på vej med en strategi om at forebygge affald, der også har vores tøjforbrug som et vigtigt emne.

- Vi kan alle gøre noget for at skåne miljøet, for eksempel ved at gå efter kvalitetstøj, der holder længe og give vores gamle tøj videre i stedet for at smide det ud, hvis vi er blevet trætte af det. Selv er jeg blevet ret god til at bruge nye tøjlåneordninger om Chare eller at købe og sælge brugt tøj på nettet, siger Kirsten Brosbøl.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: