Avokado kan bekæmpe infektioner på sygehuse

NATUR – Indianermedicin kan bekæmpe multiresistente bakteriestammer, der volder stigende problemer, ikke blot på danske sygehuse men på hospitaler verden over. Det viser ny dansk forskning.

Avokadoplantens blade benyttes af Mapuche-indianerne i Chile til at hele sår. Foto: CC BY flickr Yvonne L Sweden

En dansk Ph.d.-forsker fra Københavns Universitet har fundet et naturstof i en chilensk regnskovsplante, der effektivt kan understøtte virkningen af traditionel behandling med antibiotika.

Ph.d. Jes Gitz Holler har i sit forskningsprojekt kastet sig over en særlig resistens-mekanisme i gule stafylokokker.

Resistensudviklingen i lige nøjagtig den bakterie foregår meget hurtigt – der findes allerede bakteriestammer i USA og Grækenland, som man ikke har mulighed for at behandle.

Bruges af indianere til at hele sår
– Jeg har fundet et naturstof i en chilensk avokadoplante, som virker i kombinationsbehandling med traditionelle antibiotika. Resistente bakterier er udstyret med en pumpefunktion i bakteriemembranen, der effektivt smider antibiotika ud, så snart det er trængt indenfor.

- Jeg har karakteriseret et naturstof, der hæmmer udpumpningen, så bakteriens forsvarsværker bliver slået i stykker, og antibiotikabehandlingen får lov at virke, fortæller Jes Gitz Holler, ph.d. fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Planten af Persea-familien har Jes Gitz Holler selv indsamlet i Chile, hvor avokadoplantens blade benyttes af Mapuche-indianerne til at hele sår. Forskningsresultaterne er netop publiceret i Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: