Arla og Bilka vil indsamle en halv million plastiklåg til genbrug

MILJØ – For tredje år i træk går Arla og Bilka sammen om en landsdækkende indsamling af plastiklåg fra mælkekartoner, så de kan blive genanvendt i stedet for at ende på forbrændingen. Danmarks Naturfredningsforening støtter samarbejdet, som kan være med til at sætte mere fokus på genanvendelse af plastik i husholdningerne og dermed reducere plastikspildet.

De mange plastiklåg bliver blandt andet anvendt til nye mælkekasser.

Affald har masser af anvendelsesmuligheder, og det vil Arla og Bilka igen i år fokus på i en fælles indsamling af plastiklåg fra Arlas mælkeprodukter, så de kan blive genanvendt som blandt andet Arlas grønne mælkekasser.

Det er tredje år i træk, at Bilka tager imod plastiklågene, og ifølge Morten Wagner, der er varehuschef i Bilka Odense og ansvarlig for Bilkas CSR-samarbejder, støtter hypermarkedets kunder op om initiativet.

- Vi har efterhånden fået etableret en tradition, så danskerne ved, at de kan aflevere deres mælkelåg i Bilka. Vi ser både skoleklasser, institutioner og familier, som samler låg gennem længere tid og afleverer dem i Bilka. Det er vi utroligt glade for, da vi har mange kunder igennem vores butikker, så det er oplagt, at vi hjælper med at sikre, at en stor del af lågene genanvendes, siger han.

Mere genanvendelse af plast er godt for klimaet
Ambitionen for årets indsamling er at overgå resultatet i 2016. Her afleverede danskerne knap en halv million plastiklåg fra Arlas mælkeprodukter i Bilkas 18 hypermarkeder rundt om i landet. Bilka Tilst i Aarhus var topscorer med 54.000 låg. Og jo flere låg danskerne samler ind i år, jo større bliver miljøgevinsten:

- Vi er rigtigt glade for, at Bilka igen vil være med til at samle lågene ind, så færre ender i forbrændingen. For emballage spiller en vigtig rolle i Arlas indsats for at reducere spild og gøre en grøn forskel, siger Jakob Knudsen, der er direktør i Arla Danmark.

- Vores økologiske mælkekartoner er fremstillet af naturlige materialer, som mindsker CO2-udledningen med hele 20 procentt. Og vores plastiklåg er lavet af fornybar plast, så de skærer også en luns af CO2-udledningen og kan bruges igen og igen. Derfor er det vigtigt, at vi får dem retur, og det håber vi, at forbrugerne vil hjælpe os med, siger direktøren.

Vi skal blive bedre til at genanvende plastik
Danmark er i dag det EU-land, der genanvender mindst plast fra husholdninger, og Danmarks Naturfredningsforening er derfor glade for indsamlingen af plastiklåg.

Sine Beuse Fauerby, energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening håber, at indsamlingen kan være med til at sætte fokus på genanvendelse af plastik.

- Når plast genbruges, sparer vi både den olie og energi, der ellers skal bruges på at fremstille ny plastik, og vi undgår, at det ender som plastikspild i naturen, hvor det kan tage flere hundrede år, før det bliver nedbrudt, siger hun.

Indsamlingen af mælkelåg løber ind til april 2017 og kulminerer med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling, som 183.000 danskere sidste år deltog i.

Sådan støtter du op om indsamlingen
Plastiklågene kan indleveres i alle landets Bilka hypermarkeder fra den 6. januar til og med 2. april 2017. Hvis du ikke bor i nærheden af en Bilka, men gerne vil sikre, at lågene genanvendes, kan du sortere dem til plastikaffald eller aflevere dem på genbrugspladsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: