Anekdotisk viden bag vildsvinehegn til 80 mio. kr.

NATUR – Det faglige grundlag for det 68 km lange vildsvinehegn er useriøst og der er tale om politisk bestillingsarbejde, lyder kritikken fra WWF Verdensnaturfonden. Ministeriets tro på hegnets effektivitet bygger på »anekdotisk viden« fra pensionerede dyrlæger.

Det faglige grundlag for opførelsen af det kostbare vildsvinehegn er baseret på anekdotisk viden fra pensionerede dyrlæger, erkender miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 22. maj 2018.

Det vildsvinehegn, som regeringen i begyndelsen af næste år vil rejse langs den dansk-tyske grænse, er et politisk bestillingsarbejde, der hviler på et meget spinkelt og utilstrækkeligt fagligt grundlag.

Sådan lyder kritikken fra WWF Verdensnaturfonden, der nu går til EU-Kommissionen for at få stoppet projektet med at rejse et hegn, der skal forhindre vildsvin i at vandre fra Tyskland og ind i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er regeringen, der sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har besluttet at bruge cirka 80 millioner kroner på at rejse vildsvinehegnet.

Hegnet bliver knap 68 kilometer langt og 1,5 meter højt. Det skal forhindre vildsvin fra Tyskland i at smitte danske svin med afrikansk svinepest. Men ifølge biolog Thor Hjarsen fra WWF har de danske miljømyndigheder lavet et »useriøst og klart politisk bestillingsarbejde«.

Politisk bestillingsarbejde
Ifølge Jyllands-Posten kritiserer han Naturstyrelsen for at citere egne fagfolk og egne rapporten og har i screeningen ingen henvisninger til videnskabelig litteratur. Det er useriøst og viser, at der er tale om politisk bestillingsarbejde, siger Thor Hjarsen fra WWF Verdensnaturfonden.

Også professor Peter Pagh, der er en af landets førende eksperter i miljøret, mener, at det er problematisk, at Miljøstyrelsen på det givne grundlag har givet tilladelse til at rejse vildsvinehegnet.

- Alle de argumenter, man kommer med, er tidligere blevet underkendt af EU-Domstolen. Derfor er jeg enig med WWF i, at man på den baggrund ikke kan give tilladelse, siger han til Jyllands-Posten.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: