93 procent er glade for at bo i laveenergihus

ENERGI – Lavenergihuse er populære og næsten alle husejere kan anbefale andre at bo i et lavenergihus. Det konkluderer en evaluering, som Statens Byggeforskningsinstitut har gennemført for Energistyrelsen.

Det er lykkedes at reducere udledningen af CO2 med ikke mindre end 45 procent i MiniCO2-typehuset. Foto: Realdania / Foto: Jesper Ray

Byggebranchen er allerede i gang med at bygge bygninger efter fremtidens lavenergiklasser, og langt de fleste af de mennesker, der har valgt at bygge eller bo i et lavenergihus, er glade og tilfredse. Ikke mindre end 96 procent af dem kan anbefale andre at gøre det samme.

Statens Byggeforskningsinstitut, SBi har spurgt ejere af nye lavenergihuse om deres oplevelse som boligejere og entreprenører, rådgivende ingeniører og arkitekter om deres erfaringer med at opføre nyt lavenergibyggeri og erfaringerne med de frivillige lavenergiklasser.

93 procent er tilfredse
Tilbagemeldingen fra 370 husejere viser samlet set en meget stor tilfredshed. 93 pct. af husejerne svarer, at de kan anbefale andre at bo i et lavenergihus. Den store tilfredshed skyldes blandt andet, at over 90 pct. vurderer indeklimaet som tilfredsstillende både sommer og vinter.

Formålet med undersøgelsen har været at indsamle erfaringer fra de første byggerier, der er opført efter den frivillige lavenergiklasse 2015 og bygningsklasse 2020 med henblik på at videreudvikle klasserne i det fremtidige bygningsreglement.

Energiforbruget lever i stort omfang også op til beboernes forventninger. 59 pct. oplyser således, at forbruget er så lavt som forventet, mens kun 7 pct. svarer, at forbruget er højere end forventet. De øvrige ved det ikke, ofte fordi de ikke har boet i huset tilstrækkeligt længe.

Negative sider
Blandt de negative sider fremhæver flere beboere dog overophedning om sommeren og langsom tilpasning af temperaturen som følge af gulvvarmesystemet, ligesom enkelte er utilfredse med støj fra ventilationsanlægget.

Mere end 85 pct. af de adspurgte professionelle aktører i byggebranchen vurderer, at den frivillige energiramme i lavenergiklasse 2015 er et rimeligt fremtidigt kravniveau, og ca. 70 pct. mener, at den frivillige energiramme i bygningsklasse 2020 er rimeligt som kravniveau i 2020.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: