88 procent af danske slagtesvin er smittet med MRSA

LANDBRUG – Den resistente svinebakterie MRSA breder sig som en løbeild blandt danske svinebesætninger. 88 af slagtesvinene er smittede med MRSA, viser nye tal.

Nye tal fra Fødevarestyrelsen viser, at 88 procent af de undersøgte slagtesvinebesætninger er ramt af MRSA.

88 procent af alle slagtesvin-besætninger er inficeret med den resistente svinebakterie eller husdyr-MRSA, som den også kaldes. Det er markant mere end for blot to år siden, da man kun fandt MRSA i tre ud af fire svinebesætninger.

Det er nye tal fra screeninger foretaget af  Fødevarestyrelsen i 2016, der viser, at forekomsten af MRSA blandt de undersøgte besætningerne er steget fra 68 procent i 2014 til 88 procent i 2016.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil nu have udarbejdet en beskrivelse af forudsætningerne for at etablere og opretholde MRSA-rene produktionslinjer i den danske svineproduktion.

Avlstopbesætninger er ramt
Fødevarestyrelsen har undersøgt tilfældigt udvalgte besætninger fra hele Danmark for at kunne sammenligne med resultaterne fra en lignende screening i 2014 og konkluderer på den baggrund, at smittespredningen er reel og resultaterne er statistisk sikre.

Også alle eller næsten alle avlsbesætninger i toppen af avlspyramiden er ramt.  Dermed distribueres MRSA videre via avlsdyrene til produktionsstaldene.

En screening fra 2014 dokumenterede, at to tredjedel af besætningerne var ramt. Stikprøver blandt tre smittede avlsbesætninger og tre usmittede viser, at alle seks såkaldte »avlstopbesætninger« nu har MRSA.

Vi bør handle nu
- Det er bekymrende, at vi fortsat ser en markant stigning i MRSA-forekomsten i staldene. De nye tal indgår naturligvis i MRSA-ekspertgruppens overvejelser, og jeg ser meget frem til at modtage ekspertgruppens anbefalinger til sommer, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der i december 2016 nedsatte en ekspertgruppe.

- Eksperternes råd er på vej, men stigningen viser, at vi bør handle allerede nu, erkender ministeren.

Efter et samråd med partierne bag MRSA-aftalen vil ministeriet iværksætte to tiltag for at dæmme op for smittespredningen af husdyr-MRSA i staldene.

  • Et pilotprojekt om alternative desinfektionsmetoder.
  • En beskrivelse af muligheden for etablering af rene produktionslinjer, der kan præsenteres ved en delafrapportering fra ekspertgruppen i april.

MRSA breder sig med uhyggelig hast
- Det er helt uacceptabelt, og det går den fuldstændig forkerte vej, siger den radikale fødevareordfører Sanne Bjørn, som kalder stigningen på 20 procent i løbet af blot to år for »dramatisk og meget alvorligt.«

- Det her er fuldstændig ligeså chokerende og bekymrende, som det er komplet forudsigeligt, siger Maria Reumert Gjerding, landbrugsordfører for Enhedslisten.

- I årevis er hånden blevet holdt over svineindustrien. Ingen initiativer måtte koster producenterne penge. Og mens helt utilstrækkelige indsatser, som håndvask og hygiejnekursus, har været det, der kunne opnås enighed om på Christiansborg, har de antibiotikaresistente bakterier bredt sig med uhyggelig hast. Snart vil hver eneste svinebesætning i Danmark være inficeret med MRSA, advarer Maria Reumert Gjerding.

Halvhjertede initiativer
Også Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital, kalder forløbet for skandaløst.

- Det er en skandale, at man har gjort så lidt, som man har. Man har siddet på hænderne og har ikke foretaget sig noget nævneværdigt, men er kun kommet med halvhjertede initiativer, siger han til Ritzau.

Han efterlyser handling i stedet for flere undersøgelser og er positiv over for fødevareministerens planer om at etablere en ren produktionslinje.

- At undersøge, om man kan etablere en ren produktionslinje er meget fornuftigt. Hvis det vel og mærke bliver omsat til handling. Det har vi efterlyst i lang tid, siger Hans Jørn Kolmos.

Landbrugstoppen: Slå koldt vand i blodet
Landbrug & Fødevarer hilser en indsats mod husdyr-MRSA velkommen, men advarer mod at tro, at problemet med stafylokokker er gjort med det.

- Jeg synes jo nok, pengene var bedre brugt på at bekæmpe stafylokokinfektioner på de danske hospitaler. Det er jo trods alt der, man har de største problemer, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Han undrer sig over, at man ikke lader den ekspertgruppe, som er politisk nedsat, gøre sit arbejde færdigt, »før man træffer forhastede politiske beslutninger«.

- Når det er sagt, synes jeg da, det er helt fint, at bruge nogle ressourcer på nye tests og andre tiltag, som ministeren lægger op. Jeg ville ønske, at vi kunne være helt fri for husdyr-MRSA, men jeg må da trods alt konstatere, at stigningen i staldene ikke ser ud til at betyde et stigende problem for folkesundheden, lyder det ubekymret fra landbrugets førstemand.

Han hæfter sig ved tal, der viser, at der siden 2014 højest har været syv danskere om året, der har fået en blodforgiftning forårsaget af husdyr-MRSA.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: